Kérdezze szakértőnket!

Ossza meg ismerőseivel:
Kérdezzen Ön is!

Kattogó izületek

Kedves Éva!
Kb. 2 hete elkezdtek kattogni a váll, csípő ízületeim. A háziorvosom szerint nem kell komolyan venni, és ugyanezt mondja a gerinctornászom is. De engem nagyon megijeszt ez a jelenség. Lehetséges, hogy ha kevesebbet tornászok elmúlik? Pilates segíthet?
Köszönöm válaszát!

Kedves Kérdező!
Panaszai elmondása alapján szerintem sem kell megijedni ettől a jelenségtől. Ha fájdalom nem kíséri, akkor nincs vele teendője.
Nem gondolom, hogy ha kevesebbet tornázik, akkor elmúlik. Úgyhogy nyugodtan folytassa a sportot.
A Pilates jó mozgásforma. Kerülje a nagy súlyzós edzéseket.
Üdv.: Éva


porckopás térdben, rúdtánc

Kedves Éva!
Térdfájdalommal orvoshoz fordultam és éppen kivizsgálás alatt vagyok (MRI...stb), de porckopás gyanúja merült fel mindkét térdemben.
A kérdésem az lenne, hogy ezek mellett folytathatom-e a rúdtáncot, miután enyhülnek a panaszaim vagy több kárt teszek magamban? Most szedek gyulladáscsökkentőt, ízületvédő táplálékkiegészítőt és kenőcsöt is használok, illetve indokolt esetben jegelem a térdeimet. Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel, Bea

Kedves Bea!
A rúdtánccal szerintem nem tesz rosszat a porckopásnak. A legfontosabb, hogy a rúdtánc mellett végezzen térdstabilizáló gyakorlatokat is, ezt gyógytornásztól tanulhatja meg. Időnként szedjen glükozamin-szulfát tartalmú szert. Fontos a megfelelő izomzat, testsúly redukció (erre gondolom ügyel).
Lényeg: szerintem folytathatja a rúdtáncot.
Üdv.: Éva


porckopas

Ahogy mar irtam, 31 evesen mind2 terdemben es csipomben kimutattàk a kezdodo porckopast. A csipom neha ugy faj, h santitok par napig es fajdalom ellenes kimelo tartast veszek fel. Ezt hivjak izuleti gyulladasnak? A gyogytornaszom szerint ilyenkor gyogyszer es fekves kell, mert ilyenkor romlik tovabb.Milyen gyogyszer ajanlott? Mit jelent h tovabb romlik? Csontsarkantyuk kepzodnek amelyek csak muteti uton tavolithatok el kesobb? Prp kezeles mikor ajanlott? Azt javasolta gyogytornaszom h ne gyogymasszorhoz menjek, inkabb manualterapeutahoz de egyenlore tornazzak tobbet.

Kedves Kérdező!
Az ízületi gyulladás más típusú betegség, mint az ízületi kopás, bár kétségtelen, hogy a kopást is kísérheti gyulladás. Ez fájdalommal jár. Amikor nagyon-nagyon fáj, akkor valóban pihentetni kell egy pár napot, és szükség lehet fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő szerekre is. Egyszerű fájdalomcsillapítókra általában a beteg jól reagál. A romlást jelentheti, hogy a kopás fokozódik, az ízületi felszín tovább vékonyodik, felrostozódik, a fájdalom ezzel is fokozódhat, valamint a fájdalom miatti "nem mozgatás" az izomzat elgyengüléséhez vezethet, így ismét fokozódik a kopás. Ez egy ördögi kör.
A sarkantyú lökéshullám terápiára, illetve rtg besugárzásra szokott javulni, de semmi köze a csípő-, és vagy térdkopáshoz.
Prp kezelés hatásosságáról nem tudok semmit mondani, mert nem alkalmaztam, nincs vele tapasztalatom.
Tornáznia mindenképp szükséges.
Üdv.: Éva


Weinberger Éva

37 éves vagyok. 2000-ben végeztem a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskola Gyógytornász szakán (ma ez a SOTE része). 10 éve dolgozom az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Rehabilitációs Osztályán.

Előtte 5 évet töltöttem a Péterfy Sándor utcai kórház belgyógyászati érbetegségekkel foglalkozó osztályán.

Szakterületeim: reumatológia, angiológia (ízületi kopások, gyulladásos betegségek, gerincbetegségek, csontritkulás, érszűkület, visszérbetegségek).

35 felett
mindenkit érint

  • Tippek Tippek

    Lúdtalp-megelőző gyakorlatok


    Itt a jó idő, előkerültek a könnyed lábbelik. Az Ízületőr boltozatemelő gyakorlataival megelőzhető a lúdtalp kialakulása.
Ez a webhely a cookie-król szóló irányelveinkben ismertetett cookie-kat használ. Az általunk használt cookie-k típusainak megismeréséhez és saját preferenciáinak beállításával kapcsolatban olvassa el a cookie-król szóló irányelveink mellékletét. Ha hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat használjuk, kérjük, azt itt jelezze.
Hozzájárulok